Kloven

Wat zijn kloven?

Kloven zijn barsten of scheuren in de droge huid, in hard eelt of in een vochtige huid tussen de tenen. Kloven kunnen behoorlijk diep en pijnlijk zijn en bovendien gaan ontsteken.

In de droge huid zijn kloven meestal oppervlakkig. De eeltlaag lijkt dik maar is het niet. Dik eelt is geel van kleur.

De barsten in hard en droog eelt vereisen behandeling door de pedicure. De randen van de kloof zijn hard maar onderin de kloof is de huid erg dun en kan gemakkelijk gaan bloeden. De scheuren komen het meeste voor op de rand van de hiel en soms onder de rand van de grote teen.

Tussen de tenen kunnen weke kloven ontstaan. Vaak gaan deze kloven gepaard met een schimmelinfectie (zie informatie zwemmerseczeem).

Hoe ontstaan kloven?

Bij mensen met een droge huid ontstaan vaak kloven. Doordat de huid zijn elasticiteit verloren heeft zal de huid bij belasting niet meer kunnen buigen en dus barsten.

De oppervlakkige kloven doen zich meestal zomers voor als er veel op slippers gelopen wordt. De hiel steekt vaak over de rand van de slipper heen en raakt daardoor belast. Wanneer er zich overmatig eelt heeft gevormd wordt dat eelt door de droogte hard en brokkelig en ontstaan er diepe barsten.

De weke kloven tussen de tenen ontstaan juist weer door een teveel aan vocht (transpiratie). De huid raakt verweekt en beschadigt daardoor gemakkelijk. Voor een voetschimmel is dit de ideale omgeving en het risico op besmetting is dan ook erg groot.

Wat kunt u er zelf aan doen?

  • Draag schoenen en slippers die goed passen.
  • Gebruik twee maal daags een diep indringende, verzorgende crème.
  • Gebruik eventueel een eeltvijl om de aanwas van overtollig eelt te beperken.
  • Gebruik bij verweekte kloven een schimmeldodend product.