Home

Aanbieding! T/m 01.02.2018

Drie laserbehandeling tegen schimmelnagels voor 150,00 €!

verder
   

Je handen extra verzorgen in de winter

Eigenlijk zou je bij elk nieuw seizoen je huidverzorging moeten aanpassen. In de winter is dat een must, met name voor onze handen die voortdurend in de weer zijn, maar vaak weinig bescherming genieten. Wij leggen je uit waarom en hoe je je handen beter verzorgt in de winter.

Oorzaken van schrale handen

Waarom moet je in de winter extra aandacht besteden aan je handen?

 • Blootstelling aan barre weersomstandigheden buitenshuis - De belangrijkste reden is het koude winterweer, de wind en - zelfs in deze periode - de zon.
 • Droge lucht binnenshuis - De koude buiten doet ons al sneller de verwarming hoger draaien, zodat het lekker warm en gezellig is in huis. Daardoor daalt de luchtvochtigheid echter, want de verwarming verdampt het vocht in de lucht. Koude buitenlucht zorgt voor een extra daling van de luchtvochtigheid in huis.
 • Huishoudelijke taken - Huiselijke klusjes uitvoeren met natte handen, droogt je handen weer sterker uit. Zeep, wasmiddelen en detergenten zijn daarbij de grote boosdoeners. Ze leiden ook tot broze nagels.
 • Stress - Zon en warmte zorgen ervoor dat we ons goed voelen in ons vel. Veel mensen kijken daarom op tegen de donkere en koude wintermaanden, sommigen lijden zelfs aan een winterdepressie. Dergelijke stress beïnvloedt ook onze huid. We hebben moeite met in slaap vallen of blijven - de huid vernieuwt zich ’s nachts -, we doen ons te goed aan zware, vette maaltijden en zoetigheden als troost of eten net heel onregelmatig. Onze huid draagt daar ook de gevolgen van.

Preventie voor droge handen buitenshuis

We duffelen ons goed in als het buiten vriest en een ijzige wind door de straten raast... alleen vergeten we onze handen weleens. Als je je met de fiets of motor verplaatst, zal je wel steeds een paar handschoenen op zak hebben. Ben je een fervent autorijder, dan weet je waarschijnlijk niet waar je handschoenen liggen. Toch zijn ze ook voor jou bijzonder nuttig.

Tips i.v.m. handschoenen:

 • Koop steeds de juiste maat handschoenen. Bij een te grote maat heb je last van tocht, bij een te kleine maat knellen je vingers, wanneer ze dikker worden.
 • Ga voor verwarmde handschoenen als je een koudekleum bent.
 • Bij erg koud weer zijn wanten warmen dan handschoenen.
 • Zuiver leren handschoenen zijn te koud in de winters, anders is het als ze goed gevoerd zijn.
 • Koop ook liever geen wollen handschoenen; de helft van de mensen heeft last van irritaties bij het dragen van wol.
 • Thermische handschoenen of wanten zijn wel een zinvolle aankoop.
 • Wil je echt geen handschoenen dragen, dan kan alleen een dikke laag vette handcrème voldoende bescherming bieden.

Preventie voor droge handen binnenshuis

Tijdens de wintermaanden gebruik je best huishoudhandschoenen bij de dagelijkse karweitjes in huis (én ook wel buitenshuis, bijvoorbeeld bij het wassen van de wagen). Je handen komen immers veelvuldig in contact met water. Bij het drogen van je handen onttrekt je lichaam vocht uit je handen, waardoor de huid uitdroogt. Draag daarom plastic huishandschoenen die de huid van je handen beschermen.

Andere preventieve tips voor binnen:

 • Was je handen niet met een klassieke zeep of een agressieve, die de huid alleen maar meer uitdroogt. Beter is een zachte, voedende zeep.
 • Droog je handen steeds goed af in de winter: dep je handen droog i.p.v. ze droog te wrijven.
 • Leg bij elke kraan in huis een handlotion of -crème, zodat je er een gewoonte van maakt om na het wassen van je handen een beetje crème aan te brengen.
 • Ga niet naar buiten met natte handen.

Remedies voor droge handen

Smeren is de boodschap: in de zomer zonnecrème, in de winter hydraterende crème. Vergeleken met je lichaamshuid en gelaatshuid, veroudert de huid van je handen het snelst. Hoe komt dat? In de eerste plaats ligt dat aan de huidstructuur van je handen die heel wat minder vet bevat. In de tweede plaats worden je handen het meest blootgesteld aan nadelige invloeden: uiteenlopende weerstomstandigheden, water, schoonmaakproducten...

Tips i.v.m. handverzorgingsproducten:

 • Gebruik handlotion enkel preventief. Eens je handen uitgedroogd zijn, kan een handlotion niet meer baten. Wel biedt lotion het voordeel dat hij sneller intrekt dan handcrème.
 • Droge handen met barsten, die aanvoelen als schuurpapier kan je enkel helen met een rijke, voedende handcrème. Kies bij voorkeur een crème met vitaminen. Ben je ouder dan dertig, kies dan voor retinol of vitamine A, een beschermende anti-oxidant die het verouderingsproces remt en de productie van collageen stimuleert.
 • Geef je handen af en toe een verzorgend masker. Je hoeft geen speciaal handenmasker te kopen, een gezichtsmasker biedt de juiste bescherming.
 • Wat dacht je van een heuse winterkuur voor je handen. Smeer ’s avonds voor het slapengaan een dikke laag handcrème op je handen en trek dunne, katoenen handschoenen aan. Ga slapen en laat de crème de hele nacht zijn werk doen.
 • Af en toe kan je een peeling gebruiken die dode huidcellen verwijdert: hij laat je huid terug ademen waardoor deze voedingsstoffen van crèmes veel beter opneemt. Na de peeling moet je wel steeds je handen verwennen met een rijke crème.
 • Op zoek naar een natuurlijk middeltje om je handen te verzorgen? Meng 1 theelepel honing en 1 theelepel plantaardige olie met enkele druppels citroensap. Wrijf hiermee je handen in, alsook andere droge plekken. Laat het mengsel 10 minuten intrekken, waarna je het met warm water afspoelt.
 • Weet ook dat je een goede beschermde huid in de winter deels garant staat voor een gezonde huid in de zomer die beter beschermd is tegen zonnestralen.

InfoTalia.be - Informatie & Actualiteit